Legyél tudatosabb szülő

Legyél tudatosabb szülő

Egy nyári kerti parti története…

Az egyik nagyobb baráti társaságommal rendeztünk egy remek kerti partit, a délelőtti SUP-olás után nagyjából három körül kezdődött a buli. A házigazda egy szenzációs pörköltet készített, természetesen bográcsban, amit hűvös fröccsel folytattunk le. A társaságban lévő gyermekek 4-14 évesek, szintén ott sündörögtek körülöttünk, és este egy vidám, fergeteges activitybe torkollott a buli.

A téma szempontjából a lényeg utána következett…

Három pár maradt ott a végén és az egyik barátom elkezdte mesélni nekünk, hogy milyen furcsán látja a világot a kisfia (13 éves), amivel sokszor nem tud mit kezdeni. Meglehetősen visszafogott a lurkó, szigorúan beosztja a saját idejét, pontos menetrendje van a mindennapokban, nem szereti a váratlan dolgokat, nem ér rá az apjával programozni, mert tanulnia kell, aprólékosan felkészül minden órára és vizsgára, világfájdalom van rajta, ha csak négyest kap nem ötöst. (ha DISC témában jártas vagy, már pontosan tudod, hogy milyen típusú a barátom kisfia)

Több se kellett nekem, segítőkészen és lelkesen elindítottam egy beszélgetést, azzal a céllal, hogy megosszam vele a tudásomat és ezzel támogassam őt, hogy jobban megértse a kisfia belső mozgató rugóit és esetleg picit alkalmazkodjon a fia szükségleteihez. (az apuka egy nagyon pörgős, általában hangos, kiemelkedően jó humorú, vidám, nyüzsgő és laza pali – ugye ez is egyértelmű melyik típus?)

Egy szenvedélyes eszmecsere lett belőle, ahol előkerült rengeteg tényező a gyerekkorból, ami intenzíven befolyásolja egy gyerek személyiség fejlődését. A hitrendszerünk, értékeink, motivációink, kompetenciánk, akár félelmeink és még sorolhatnám, valóban szerves részét képezi a személyiségünknek, viszont a temperamentumunk „velünk születik”.

A végkifejlet, hogy a másik barátom felesége másnap elővette a tőlem kapott TEMPER kártya paklit és leültette a 7 éves kisfiát és a barátomat az étkező asztalhoz. Elmondásuk szerint másfél órás őszinte, nyitott és meglehetősen érdekes beszélgetést folytattak, amihez a TEMPER kártya adott egy jó keretet.

Pár napra rá együtt hajókáztunk a Ráckevei-Dunán és mesélte a kisfiú, hogy már érti az Anyukája, a Nagyi és a Papa viselkedést. Természetesen a szülőknek is volt rengeteg felismerésük a gyerkőccel és a saját párkapcsolatukkal kapcsolatban is.

Szumma-szummarum, a temperamentumunk már gyermekkorban jól észlelhető, ha a szülők kellő figyelmet fordítanak a jelekre. Egyáltalán nem a véletlen műve, ahogy fogalmaznak, amit mondanak, ahogy mondják, ahogy hozzáállnak a szerepléshez, szabályokhoz, feladatokhoz, más gyerekekhez vagy éppen a játékhoz. Meggyőződésem, hogyha a szülők tudatosan közelednek a gyermekeikhez és ennek megfelelően kommunikálnak, nevelik őket, akkor sokkal konfliktusmentesebb és megértőbb lesz a kapcsolat és talán a gyermek is jobban fogja magát érezni…

Csak motiválni tudok, minden szülőt, hogy adjatok a gyermekeknek egy kicsit fókuszáltabb és célirányosabb figyelmet, a mérhetetlen szeretet mellett, amit eddig is megadtatok nekik.

 

A fotókat a fent említett vasárnapi családi „játékról” kaptam a barátomtól és természetesen a család (ebben benne van Bubu is a kisfiú is) jóváhagyásával teszem közzé.

TEMPER kártya:

https://www.kardosroland.hu/disc-kartya/disc-2