„Példát mutattál a 21. század felnőtt képzéséből…”

„Példát mutattál a 21. század felnőtt képzéséből…”

Pár napja tartottam egy tréninget egy multi cégnél, ahol a belső tréneri csapattal azon dolgoztunk, hogy hogyan kell oktatási anyagot, tréninget fejleszteni. Ott kaptam visszajelzésként ezt az elismerő mondatot a program zárásakor. Mit ne mondjak, igen jól esett hallani, illetve ez a mondat ihletett, hogy megírjam ezt a gondolatot. Végig gondoltam, hogy igazából, mit csináltam, hogy egy résztvevő ekképpen nyilatkozzon a végén. Egészen biztosan több összetevője lehet  a válasznak, talán a tizenegynéhány év tréneri tapasztalatom, talán a személyiségem, talán az, ahogy kommunikálok az emberekkel, illetve a tréning tematika is egészen biztosan hozzájárult a sikerhez, ami a közös projekt kapcsán Wieland Veronika nevéhez fűződik. Ezek mellett most azt érzem, hogy a facilitatív szemlélet és a tréningen használt facilitációs módszerek azok, amik nagyon bejönnek a résztvevőknek. Hogy mi is a facilitáció és mit jelent facilitátorként közreműködni?  Facilitátorként a meghatározott célok mentén megtervezzük és levezetjük a különféle csoportos munkafolyamatokat, eseményeket (pl. megbeszélés, konferencia, workshop stb.). Semleges nézőpontból elősegítjük a tiszta gondolkodást. Valódi részvételt idézünk elő, fokozzuk a bevonódást, az elköteleződést, illetve az egyéni és csoportos felelősségvállalást. Röviden, megkönnyítjük az eredmények előállítását.

Tréning környezetben ez a szemlélet előhozza a résztvevők tudását, aktivitásra és gondolkodásra inspirálja őket. Megalapozza a tapasztalat alapú tanulást, előhívja a csapat bölcsességét és fokozza a résztvevők jelenlétét a programon. És ez az, amiért nagyon hálásak! Ha ezt profin csináljuk, még kultúrát is építünk, szemléletet formálunk a csapatnál és közvetve a cégeknél is. Egyébként vannak már olyan cégek, akik konkrétan erre kérnek meg minket, közreműködjünk együtt velük abban, hogy olyan képzéseket tartunk, ahol a kollégák (jellemzően belső trénerek, vezetők és projekt managerek) elsajátítják és utána készség szinten működtetik a saját munkájukban.

Az alábbi 10 készséget fogalmazza meg a szakma, ami feltétlen fontos egy facilitátornál:

  1. Elfogulatlanság: Képesség az interakció ösztönzésére elfogultság nélkül
  2. Biztonság: Mindenki számára a biztonságos környezet megteremtésének és fenntartásának készsége a vitában való részvételhez
  3. Figyelmes hallgatás: Jó hallgatási képesség és szokások
  4. Strukturáltság: Tiszta és egyértelmű keretek megtervezése, kommunikálása és betartatása (paraméterek, célok, időhatárok stb.)
  5. Merészség: Vakmerő, célzott kérdezés képessége, hogy az kihívást jelentsen a gondolkodásra és új lehetőségeket teremtsen, miközben nem irányítja a vitát, vagy nem sugall véleményt
  6. Proaktivitás: A csoportokban inkább proaktív, mint reaktív
  7. Rugalmasság: Nem merev a folyamatban, lehetővé teszi a szükséges beszélgetést a tovább lepéshez
  8. Összekötő: Csatlakozhat a csoporthoz
  9. Időtartó: Felelősséget vállal az időért és erre ösztönzi a résztvevőket is
  10. Szociális: Magas szintű társadalmi intelligenciája van

Végig olvasva ezt a 10 pontot, kicsit hasonló megélésem van magánemberként, mint amikor elvégeztem pár coaching képzést és ráébredtem, hogy az a szemlélet mennyire hasznos és eredményes a magán életemben is. Konkrét példák nélkül a párkapcsolatomra, a baráti viszonyaimra, sőt még a gyereknevelésre is nagy hatása volt. Pont ezt okozta a facilitatív szemlélet megértése, megtanulása és alkalmazása is. Ha van kedvetek, olvassátok végig újra és kimondottan a magánéletetekben keressetek hozzá kapcsolódást.

Összességében úgy élem meg, azon túl, hogy büszkeséggel tölt el, hogy Qualified Facilitáror vagyok, magánemberként is sokat kaptam ettől a szemlélettől!

Érdekesség képpen had jegyezzem meg, kutakodásom közeben rátaláltam egy orvosi módszerre is. Az orvostudomány is használja ezt a kifejezést, ami természetesen a támogatói, segítői jelenlétet írja le ebben az esetben is. Tényleg csak a lényeg:

Proprioceptív Neuromuscularis Facilitáció. A PNF technika a fizioterápiában koordináció- és egyensúlyjavító, izomműködés helyreállító módszerként is jelen van. Általában ez a mozgásterápia, nyújtásfajta partnert igényel, hogy biztosítsa az ellenállást az izometrikus összehúzódás ellenében. Természetesen lehet partner, társ nélkül is, de hatékonyabb ez a technika, ha van segítő.

Talán az utolsó mondatra had fűzzek rá: Természetesen lehet tanulni, megbeszélni, workshopot tartani facilitátor nélkül is, de hatékonyabb és eredményesebb, ha egy képzett facilitátor támogat ebben!

Idén ősszel már harmadik ízben fogjuk megrendezni a Nemzetközi Facilitációs hetet, melyet szívből ajánlok mindenkinek. Egy egész héten át, színes és változatos programok keretén belül lehet ismerkedni a szemlélettel, a módszertannal és a profi facilitátorokkal. Részleteket itt találtok: www.facilitacio.hu

Tisztelt Ügyvezetők, Vezetők és HR szakemberek!

Amennyiben tervetek van a csapataitokkal, amennyiben szeretnétek, hogy egy nagyszabású megbeszélés vagy workshop igazán hasznos és eredményes legyen, amennyiben szándékotokban áll képezni a munkatársaitokat, jelentkezzetek bátran. Egy kötetlen beszélgetésre nyitott vagyok, ássunk a mélyére, milyen értéket fog adni számotokra egy profi facilitátor.

Kedves felnőttképző szakemberek, Kollégák!

Gyertek, tanuljatok velünk, ismerjétek meg, sajátítsátok el és építsétek be a munkátokba a facilitatív szemléletet és a profi módszereket, gyakorlatokat.