DISC segítségével egy rendkívül erős és eredményes csapatot összerakni?

DISC segítségével egy rendkívül erős és eredményes csapatot összerakni?

Az eredményes csapatok kiválóan alkalmazkodó tagokból állnak

A hihetetlen sebességgel növekvő és pörgő üzleti élet rákényszeríti a cégeket, hogy újabb és újabb termékeket, piacokat és szövetségeket hozzanak létre gyakrabban és gyorsabban, mint bármikor korábban.

A leginkább eredményes üzleti megoldásokat többnyire jól működő projektek szállítják. A projekt forma valószínűleg a legjobb megoldás, ha limitált erőforrások és idő áll rendelkezésre egy feladat megvalósítására.

A projekteket projekt csapatok valósítják meg, amelyek különböző szakterületekről és szervezetiegységekből összeszedett egyénekből állnak. A projekt lényege, hogy különböző képességekkel rendelkező egyének közös munkájával valósuljon meg a kitűzött cél.

A szakterületek közötti nézeteltérések néha megnehezítik a csapat működését.

Azonban, ha a szervezetiegységek közötti különbségeken felül is kerekednek, sokszor okoz gondot az egyének habitusa, személyisége és az értékrendje közötti különbség.

Ezek a személyiségtípusbeli különbségek komoly feszültségekhez is vezethetnek, ha nem kezelik őket megfelelően, vagy akár lehet a kulcs a csapat eredményességéhez is.

Az Irányító (piros) személyiségjegyeket hordozó csapattagok nagyon lényegre törő és célorientált mintát követnek. Így mások durvának, faragatlannak ítélhetik őket.

Kezdetekben ez kifejezetten jól tud jönni, hogy a csapatot segítse a fókusz megtartásában. Ha a projekt feladata kellően komplex, akkor szükség van az Elemző (kék) személyiségre, hogy a dolgokat rendezett és összeszedett formában tartsa.

A kezdeti, igen csak viharos időkben, amikor megalakul a csapat és a tagoknak külső és belső problémákkal is szembe kell néznie, akkor kifejezetten jól tud jönni egy Kapcsolatépítő (Sárga), aki promótálja a csapatot, és később is megőrzi az optimista nézőpontot.

Emellett a Támogató (Zöld) személyiségek rengeteget tudnak segíteni az általános csapatszellem és fókusz megtartásában, és hogy a csapattagok a feladatukra figyeljenek ne pedig arra, hogy ki a főnök.

Ők különösen erősek a konfliktusok megoldásában, az együttműködés erősítésében és a munka elvek lefektetésében.

A megfelelő teljesítményhez minden fent említett típusra szükség van.

Az igazán eredményes csapatok (és vezetők) sajátja, hogy helyesen tudják megítélni, hogy milyen szituációkban melyik személyiségre van leginkább szükség. A többiek hátra lépnek és elfogadják, hogy a legmegfelelőbb ember mutassa az utat a megoldás felé.

Szeretjük vagy sem, a projekt csapatok maradnak még egy ideig.

Az pedig biztos, hogy a legeredményesebb csapatok tagjai tisztában vannak a különböző személyiségtípusokkal, és megfelelően tudnak kommunikálni egymással. Így a különbözőségekből előnyt kovácsolva haladnak a siker felé.

Forrás: http://blog.ttisuccessinsights.com/