Nem kérdés! Professzionális mérések…

Nem kérdés! Professzionális mérések…

Több mint 20 éve találkoztam először a DISC modellel. Akkor még a vendéglátásban dolgoztam és egy kolléganőm lelkesen ajánlott egy könyvet, amelynek az volt a címe, hogy „Személyiségünk rejtett tartalékai”. Rendkívül érdekesnek találtam, meg is csináltam a könyv végén lévő rövid ikszelgetős tesztet. Az eredményétől boldog lettem, jó volt olvasni magamról, büszkeséggel töltött el, hogy milyen is a temperamentumom. Miután visszaadtam a könyvet kicsit feledésbe is merült a téma, talán nem volt még itt az ideje az életemben…

A következő mérföldkő 2008 környékén jött. Abban az időszakban már a felnőtt képzésben munkálkodtam és egy multinacionális cégnél dolgoztam értékesítési trénerként. Az volt a feladatom, hogy felkészítsem, megtanítsam és motiváljam a partnereink értékesítőit, hogy eredményesen értékesítsék a termékeinket. Már akkor is igen egészséges önfejlesztő attitűddel rendelkeztem, erős vágyam volt, hogy sikeresebb tréner és elég jó szakember legyek. Ezért folyamatosan bombáztam a HR igazgatót, hogy éppen milyen képzésre szeretnék elmenni, amitől még jobb lehetek. Ekkor jött szembe ismét a DISC témakör. Körül néztünk a piacon és így esett a választásunk a TTI Success Insights-ra, hiszen egy professzionális cégnél akartunk képződni. Azért a többes szám, mert Anikót (HR igazgató) is belelkesítette a téma ezért eljött velem Ő is. Szóval itt szereztem anno a Nemzetközi Akkreditációmat ebben a témában, és kaptam jogosultságot a szervezetfejlesztési online tesztek szakszerű használatára. A DISC módszertan mellett még olyan fontos témák mérésében lettem még jártasabb, mint az EQ, motiváció vagy éppen a kompetencia. Azon túl, hogy ezt azonnal beépítettem az oktatási tananyagomba, Anikó támogatásával még a saját munkahelyünkre is beintegráltuk. Az akkor 150 fős cégbe elkezdtük használni az online teszteket és a tudást, ami ezzel járt. Hasznosítottuk a kiválasztásnál és kinevezésnél, használtuk a vezetők fejlesztésénél, a belső tréningjeinken és még egy céges csapatépítést is szerveztünk a DISC modellre építve. Örök élmény marad, úgy nyilatkoztak a kollégák, hogy az elmúlt 10 év legjobb csapatépítése volt…

2017 januárja óta saját vállalkozásomban dolgozom és van három terület, ami miatt iszonyúan hálás vagyok, amiért kiképződtem az online tesztekből.

Az első, hogy azóta a munkám szerves részévé vált a DISC módszertan, mindegy milyen munkát végzek éppen, mindig ad hozzá egy plusz nézőpontot, plusz réteget és egy nagyobb emberközpontúságot. Úgy érzem, eredményesebben működöm együtt az eltérő típusú emberekkel. Ha tréninget tartok – mindegy hogy vezetőképzés, értékesítés, asszertivitás vagy éppen prezentációs technikák –  ügyesebben kezelem a résztvevőket, illetve a különböző tanulási igényekre is tudok reagálni. Ha facilitálok egy workshop-ot a moderációs technikákat tudatosan tudom a különböző típusokra szabni. Ha pedig egy coaching folyamatot vezetek, tudatosabb vagyok az emberekkel, megértőbb vagyok az elakadásaikkal és működésükkel, illetve jobban értem a miérteket vagy éppen a motivációjukat.

A második az önfejlesztésem, amely véleményem szerint elengedhetetlen egy felnőtt képzésben dolgozó szakembernél. 2008 óta lényegesen többet tanultam magamról, mint az előző 37-ben összesen, azzal együtt, hogy azok a tapasztalatok nyilván szerves részét képezi a mai önismeretemnek. Remélem mondhatom, hogy jobb emberré tett és a hivatásomban is hitelesebb és értékesebb lettem. A vállalkozásomat és működésemet is ennek függvényében saját magamra szabom. Nem olyan rég ismét megmértem magam, kitöltöttem egy DISC, motiváció, kompetencia és EQ tesztet. Egy általam nagyra becsült szakemberrel ezt át is beszéltem és ennek eredményére építem fel a szakmai kommunikációmat, megjelenésemet. Célom, hogy ön azonos legyek (maradjak!), azt mutassam magamról, aki vagyok, azt kapják az ügyfelek, amit látnak. Illetve, olyan ügyfeleket vonzzak be, akik pont ilyen szakembert (embert) keresnek, hisz Ő velük érthető módon sokkal élvezetesebb és eredményesebb lesz az együttműködés.

A harmadik pedig egy startup vállalkozás, aminek részese vagyok. Azt hangoztatjuk, hogy egy jó csapat a siker alapja, amit már az elején nagyon tudatosan kell kezelnünk. Úgy kezdtük az építkezést, hogy mindenki kitöltötte a TTI SI teszteket és utána ezt összenéztük mint csapat. Megnéztük, hol vannak a csapat kiválóságok, milyen kompetenciákban erős a csapat, kinek mi az igénye, kinek mi a motivációja, amiért elkötelezett lesz, kinek milyen kommunikációs és együttműködési igénye van?! Megalapoztuk az eredményes együttműködésünk, a helyett, hogy majd idővel szépen lassan a közös munkánk kapcsán fedezzük fel egymást…

Igazából nem csak ez a három terület miatt vagyok hálás ezért a tudásért, de ez a három, ami a leghangsúlyosabb most az életemben.

Kedves felnőtt képző szakemberek, kedves kollégák!

Ebben a témakörben is tömérdek anyag van az interneten és lehet nem bevizsgált ingyenes teszteket is használni a képzéseken, de miért ne legyél inkább profi?! Szívből ajánlom, hogy ha tehetitek szerezzétek meg a tudást és a profi szervezetfejlesztési tesztek akkreditációját, rengeteg mérhető és mérhetetlen haszna lesz az életetekben! Szívesen megosztom veletek az én tapasztalataimat, ha kíváncsiak vagytok rá!